Edukacyjne pokazy kulinarne oraz wizyta studyjna na obszarze RLGD „ROZTOCZE"
W dniach 12-14 czerwca 2019r. w Rudzie Różanieckiej odbyły się „Edukacyjne pokazy kulinarne oraz wizyta studyjna na obszarze RLGD „ROZTOCZE” w ramach realizowanego projektu współpracy pn. „Projekt współpracy międzyregionalnej „Złota Łuska”. Uczestnikami byli przedstawiciele sektora rybackiego, Zarząd/ Członkowie LGD (łącznie 5 grup), pracownicy Biura LGD oraz grupy defaworyzowane.
EDUKACYJNE POKAZY KULINARNE
W pokazach kulinarnych uczestniczyło łącznie: 61 osób
Podczas pokazów przeprowadzono:
- prelekcję „ Propagowanie ryb jako zdrowej żywności”
- przygotowano w formie pokazu kompletny obiad (przystawka, danie główne + deser) w których głównym produktem są ryby słodkowodne,
- obiad dla 61 uczestników warsztatów,
- warsztaty dla 6 osób z filetowania ryb słodkowodnych na przykładzie karpia,
- nocny pokaz kulinarny.
WIZYTA STUDYJNA NA OBSZARZE RLGD „ROZTOCZE” obejmowała:
- Blok tematyczny – „Smak i tradycja oraz marketing produktów regionalnych i tradycyjnych z ryb”- Prelegent IZABELLA BYSZEWSKA-Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Wizyta w Muzeum i Miejscu Pamięci w Bełżcu
- Zwiedzanie Gospodarstwa Rybackiego w Bełżcu.
- Wycieczka do Ośrodka Hodowli Ryb Łososiowatych „Pstrąg Roztoczański” w Bondyrzu.
- Prezentacja Gospodarstwa Rybackiego i przetwórstwa rybnego na przykładzie
Zarządu Dóbr Smolin - Wizyta w przetwórni rybnej Zarząd Dóbr Smolin
- Wizyta na „Czterech Stawach”
- Wyjazd na „Szumy” na rzece Tanew
Realizacja tego zadania w ramach projektu miała na celu propagowanie spożycia ryb słodkowodnych jako zdrowej żywności. Specyfika organizowanych pokazów kulinarnych miała na celu przyrządzenie potraw z ryb słodkowodnych na podstawie lokalnych i tradycyjnych receptur. W drugim i trzecim dniu RLGD „Roztocze” podczas wizyty studyjnej po terenie swojego działania ukazało dobrostan oraz zasoby sektora rybackiego, tradycje i zwyczaje rybaków z terenu działania RLGD „Roztocze”.
Zapraszamy do obejrzenia galerii.
« powrót