Karpiowe żniwa
Karp to ryba, która zjawia się na naszych stołach przede wszystkim podczas wigilii i Bożego Narodzenia, chociaż gospodarstwa rybackie są w stanie dostarczać karpie do sklepów przez cały rok. Preferencje klientów w kraju bywają różne. Jedni wolą karpia o wadze1-1,2 kg; inni 1,4-1,6; a są i tacy, którzy preferują dwukilogramowe i większe. W trosce o klientów gospodarstwa przygotowały ryby w różnych klasach wielkości, co pozwoli zaspokoić nawet najbardziej wybredne gusta. Odłowione karpie trafiły do tzw. zimochowów, gdzie nie są już karmione. W ten sposób tracą nadmiar tłuszczu, a ich mięso zyskuje na walorach smakowych. To finisz żmudnej pracy rybaków, bo zanim karp trafi na świąteczny stół, wymaga trzech lat hodowli.
Zapraszamy do Galerii:
„Karpiowe żniwa – sprzedaż świąteczna karpia na terenie LGR Bielska Kraina”