Polskie Karpie w Watykanie na stole gwardii papieskiej
Polskie Karpie w Watykanie na stole gwardii papieskiej.
Z inicjatywy Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp” 17 grudnia 2013 r. wyruszyły
z południowej Polski do Watykanu by królować stole papieskich gwardzistów. Żywe karpie
w liczbie 120 sztuk wyruszyły w drogę do Rzymu w natlenionych, izotermicznych basenach ze specjalnymi oznaczeniami. Zgodnie z planem transport dotarł do celu 18 grudnia 2013 r.
Na miejscu zastało przygotowane 12 potraw z karpia, którego to zadania podjął się Tomasz Leśniak – etatowy kucharz Polskiej reprezentacji w piłce nożnej . W menu znalazły się przystawki, kilka dań głównych oraz tradycyjne Polskie dania wigilijne, które doskonale komponują
się z rybami.
W akcje zostało zaangażowanych wiele osób i mediów, bez których inicjatywa
by się nie udała by się i nie odbiła szerokim echem.
« powrót