Święto Pstrąga Górskiego w Jaworzu 4 maj 2014 r.
Jeśli na wspólną zabawę, tym bardziej do Jaworza.
W tym przypadku zdecydowanie istota sprawy dotyczy smakowania, a nie połowu, zaś chodzi o Święto Pstrąga Górskiego. Impreza odbyła się 4 maja w jaworzańskim amfiteatrze, natomiast jej uczestnicy nie tylko mogli popróbować różnych potraw rybnych, ale także zdobyć ciekawe przepisy i podpatrzeć czasami nowatorskie sposoby przyrządzania samego pstrąga, jak i innych smacznych kręgowców wodnych.
Tym razem aura dopisała, pomimo chłodu słońce dodawało wigoru i energii. Dlatego też sporo majówkowiczów dało skusić się frykasom i znakomitej zabawie.
Warto w tym miejscu przypomnieć, że to już III edycja święta. Chcemy promować zdrowy styl odżywiania, a jak widać jest duże zapotrzebowanie społeczne na tego typu, tematyczne przedsięwzięcia – powiedziała Malwina Kleszcz z LGR Bielska Kraina, głównego organizatora majowej imprezy.
Muzyka i kulinaria
Świętowanie rozpoczęło się przed 15-stą, po uroczystym otwarciu na scenie pojawiły się dzieci ze Szkoły Podstawowej i młodzież z jaworzańskiego Gimnazjum nr 1. Występy zostały przyjęte wręcz owacyjnie, szczególnie w przypadku gimnazjalistów, którzy przygotowali bardzo ciekawy program.
Zmianę nastroju muzycznego „wniósł” na scenę zespół Reputacja, który istnieje od 2007 roku. Grupa stworzona przez Grzegorza Wojtyłę i Dawida Lorka wykonuje muzykę z pogranicza rocka i punka.
Zdecydowanie gwiazdą tego dnia był mazańcowicki zespół „Zabili mi żółwia”, grający od 1997 roku muzykę z pogranicza punku i rocka. Natomiast gośćmi specjalnymi były występujące w duecie Aicha i Asteya. Pod tymi pseudonimami występują dwie przyjaciółki pochodzące z Bielska-Białej, które brały udział w programie X FACTOR i dotarły do etapu „Bootcamp”. Przed zakończeniem imprezy uczestnicy mogli oddać się przyjemności tańca podczas zabawy tanecznej z Dj Martino’k.
W czasie występu Reputacji trwał konkurs kulinarny w przyrządzaniu potraw z – bohatera tego dnia – pstrąga. Gdy ostatnie rockowo-punkowe rytmy wybrzmiały, smakowity konkurs został rozstrzygnięty.
Gość honorowy
Jerzy Buzek przyjechał do Jaworza na zaproszenie wójta Zdzisława Byloka. Były premier gorąco i spontanicznie był witany przez ludzi zgromadzonych na terenie amfiteatru. Podziękował gościowi za popieranie Polski w Unii Europejskiej i za to, że Gmina Jaworze tak wiele zyskała dzięki unijnym funduszom. Na koniec wyraził także wójtowi Bylokowi gratulacje i za to, że gmina wciąż tak znakomicie się rozwija, co bezpośrednio przekłada się na standard życia.
Dziękuję, że mogę uczestniczyć w imprezie zorganizowanej przez LGR Bielska Kraina. Wydawać by się mogło, że rybołówstwo zarezerwowane jest dla terenów nadmorskich, a tu pięć gmin z Podbeskidzia wchodzi w skład LGR. Dzięki temu profity unijne czerpią dla małych i średnich firm, ponadto jest coś takiego, jak pstrąg beskidzki- oferta promująca ten teren. Gratuluję wójtowi Zdzisławowi Bylokowi, pomysłu na wykorzystanie środków unijnych poprzez LGR na rzecz gmin wchodzących w skład LGR Bielska Kraina. Gratuluję szczerze pomysłu, ale i jego realizacji. Dzięki temu możemy mieć takie imprezy jak ta -promocja regionalnych tradycji kulinarnych, produktów, a zarazem integracja lokalnych społeczności- mówił Jerzy Buzek witając jaworzan i gości zgromadzonych w amfiteatrze. Były premier wspomniał także czasy studenckie i praktyki w Bielsku-Białej, dzięki czemu miał okazję nie jeden raz odwiedzić Jaworze i pobliską Błatnią. Jednak tamto Jaworze z przeszłości, a to dzisiejsze różnią się diametralnie. Gratuluję jeszcze raz tej- jakże trafionej -inicjatywy Lokalna Grupa Rybacka Bielska Kraina, to dla gmin wchodzących w jej skład szansa na promocję i rozwój, gratuluję! – powtarzał Jerzy Buzek.
Odwiedzając miasteczko gastronomiczne, zatrzymał się przy samochodzie LGR Bielska Kraina, gdzie można było kupić świeże ryby z hodowli w gospodarstwach wchodzących w skład grupy. Były premier pogratulował pomysłu twierdząc, że w tym wypadku wiele krajów UE powinno brać z nas przykład, w jaki sposób można z regionalnymi produktami docierać do konsumenta, a przy tym promować region turystycznie.
Honorowy gość Święta Pstrąga Górskiego uczestniczył także we wręczaniu nagród zwycięzcom konkursu kulinarnego.
Najlepsi z najlepszych
Jury miało niemały kłopot, aby z wielu znakomitych potraw wybrać te najsmaczniejsze, a wybierano mistrzów kulinarnych w dwóch kategoriach: Kucharze amatorzy i profesjonaliści. Nagrody zwycięzcom wręczali wspomniany już prof. Jerzy Buzek, Zdzisław Bylok – wójt Gminy Jaworze oraz Janusz Pierzyna – wójt Gminy Jasienica. Warunki konkursu przedstawił były premier, 40 punktów można było zdobyć za smak potrawy, po 5 pkt. za sposób przygotowania stoiska, porządek po wykonaniu pracy, profesjonalizm działania i dobór produktów.
I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich nr 2, laury odbierała przewodnicząca organizacji radna Irena Mikler. Przede wszystkim dziękuję za zaproszenie nas na ten konkurs. Starałyśmy się bardzo – tak podpowiadało nam doświadczenie z ubiegłego roku. Zatem powtórzę starałyśmy się, aby potrawy były naprawdę smaczne, bo to jest najważniejsze. No i mamy I miejsce, choć ucieszyłoby nas każde wyróżnienie – mówiła szefowa KGW nr 2.
Wśród profesjonalistów znaleźli się m.in. kucharze z Czech, Słowacji, Bukowiny Tatrzańskiej, Białki Tatrzańskiej , Jasienicy i Jaworza ( Restauracja Zdrojowa).Pierwsze trzy miejsca zajęli :
1 miejsce Hotel Marlene ( Słowacja)
2 miejsce Morawia Team ( Republika Czeska)
3 miejsce Panorama Smaków ( Bukowina Tatrzańska- Polska)
Przewodniczący jury Carlos González Tejera ( rodem z Dominikany) podkreśli, że w tej konkurencji także najważniejszy był smak i prostota przygotowania potraw. Pojawiły się także niezwykle interesujące kulinarne eksperymenty.
Raj dla najmłodszych
Organizatorzy nie zapomnieli o najmłodszych uczestnikach niedzielnego święta, z myślą o nich przygotowano ciekawe zabawy oraz konkursy z atrakcyjnymi upominkami. Największą frajdę sprawiły milusińskim połowy styropianowych ryb w mini stawie. Nie zabrakło też malowania twarzy, zawodów sprawnościowych i loterii. Najmłodsi, ale także i dorośli z zainteresowaniem przyglądali się tresurze psów. Święto Pstrąga Górskiego było prawdziwym rajem dla smakoszy. W miasteczku gastronomicznym można było kosztować pstrągów wędzonych, grillowanych, pieczonych, duszonych... przyrządzanych na wiele sposobów. Zaś dla wszystkich spragnionych czynnego spędzania wolnego czasu wójt Zdzisław Bylok miał znakomitą propozycję na aktywny relaks, bowiem właśnie 4 maja w niedzielę oddano do użytku siłownie wolno stojące, które mieszczą się w Parku Zdrojowym, w rejonie ulicy Koralowej.
Redaktor naczelny „Echo Jaworza” Piotr Filipkowski
« powrót