Udział LGR w konkursie kulinarnym "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów"
29 lipca na terenie Muzeum „Górnośląskiego Parku Etnograficznego” w Chorzowie odbył się konkurs kulinarny pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Organizatorami konkursu był Samorząd Województwa Śląskiego we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Produkty oceniane były w następujących kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego. Podkategorie:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty mleczne
- Miody
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego. Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze
- Napoje regionalne. Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka Bielska Kraina do konkursu zgłosiła pstrąga górskiego, który został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa w 2015r. Przygotowany pstrąg przedstawiony został podczas konkursu w 3 postaciach:
1. Pstrąg wędzony
2. Pstrąg w zalewie octowej
3. Filety z pstrąga opiekane.
W kategorii Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego w podkategorii: Produkty i przetwory z ryb, pstrąg wędzony uzyskał I miejsce.
Konkurs miał na celu identyfikację i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności – agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa.
« powrót