Za nami szkolenie dla rybaków
Szkolenie dotyczyło obecnie ogłoszonych konkursów wniosków o dofinansowanie przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach środka 2.1 Inwestycje w chów i hodowle ryb oraz środka 2.5 Inwestycje w zakresie przetwórstwa i obrotu. W szkoleniu udział wzięło 11 osób.
Galeria - zobacz
Poniżej przedstawiamy ogólne informacje dotyczące ogłoszonych konkursów:
1. Środek 2.1 – Inwestycje w chów i hodowlę ryb
a) Termin składania wniosków: 09.08.2013-22.08.2013
b) Zakres operacji: obejmuje operacje zrealizowane w całości w terminie od 11.09.2009 do dnia złożenia wniosku (preferowane) oraz operacje rozpoczęte po 11.09.2009 i będące w trakcie realizacji w dniu składania wniosku. Operacje powinny dotyczyć poniższych zagadnień:
- - Rozwój i modernizacja obiektów chowu lub hodowli ryb – budowa, wyposażenie nowych obiektów chowu lub hodowli ryb (stawy, urządzenia hydrotechniczne, doprowadzalniki, magazyny); zakup środków transportu wewnętrznego i zewnętrznego (specjalistyczny do przewozu organizmów wodnych); zakup materiału zarybieniowego; odbudowa, rozbudowa lub przebudowa istniejącego obiektu chowu lub hodowli; remont, adaptacja obiektów chowu lub hodowli, zakup lub naprawa urządzeń, zakup środków transportu wewnętrznego i zewnętrznego(specjalistyczny do przewozu organizmów wodnych) w przypadku nakazu zabicia ryb lub działania w celu wyeliminowania lub zmniejszenia zagrożenia wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt akwakultury.
- - Dywersyfikacja produkcji organizmów wodnych w kierunku perspektywicznych lub nowych ich gatunków w prowadzanie nowych technologii w tym zakresie - odbudowę, rozbudowę lub przebudowę istniejącego obiektu chowu lub hodowli; adaptację lub remont istniejącego obiektu chowu lub hodowli, wymianę, naprawę lub wyposażenie obiektu w maszyny i urządzenia techniczne, zakup środków transportu wewnętrznego i środków transportu zewnętrznego służące wprowadzeniu nowych gatunków z dobrymi perspektywami rynkowymi ( np. sum afrykański) oraz wykorzystaniu nowych technologii lub działań mających na celu zwiększenie wartości dodanej produktów rybnych.
- - Rozwój zrównoważonego chowu lub hodowli organizmów wodnych - zakup sprzętu, maszyn i urządzeń technicznych; montaż instalacji obniżających negatywny wpływ lub zwiększających pozytywny wpływ na środowisko w zakresie chowu lub hodowli organizmów wodnych związanych z produkcją w stawach typu:
- - karpiowego - nieprzekraczającą 4 ton ryb z 1 ha powierzchni użytkowej stawu w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o dofinansowanie;
- - pstrągowego - pstrągowego - nieprzekraczającą 1 tony ryb w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o dofinansowanie, przy poborze wody w miejscu jej ujęcia wynoszącym litr na sekundę.
c) kwota limitu finansowego : w ramach środka 2.1 z uwzględnieniem nad kontraktacji wynosi 250 089 599 zł, według stanu na dzień 5 lipca br., czyli 36 549 641 złotych ponad dotychczasowy limit;
2. Środek 2.5 – Inwestycje w zakresie przetwórstwa i obrotu
a) Termin składania wniosków: 09.08.2013-16.08.2013
b) zakres operacji: obejmuje tylko operacje w całości zrealizowane od 11.09.2009 do dnia złożenia wniosku. Operacje powinny dotyczyć poniższych zagadnień:
- - Wzrostu potencjału przemysłu przetwórczego produktów rybnych i obrotu tymi produktami - zakup, budowa, odbudowa, rozbudowa, przebudowa lub remont budynków, maszyn bezpośrednio związanych z produkcją, infrastruktury zakładu, zaplecza socjalnego, zakup transportu wewnętrznego.
- - Zmniejszenia negatywnego oddziaływania zakładów przetwórstwa produktów rybnych lub obrotu tymi produktami na środowisko - zakup, budowę, odbudowę, rozbudowę, przebudowę, adaptację, remont, wymianę i naprawę urządzeń redukujących negatywne oddziaływanie na środowisko; budowę i modernizację oczyszczalni ścieków; zastosowanie technik lub technologii przetwarzania odpadów z produktów rybnych w celu wprowadzania do obrotu; wprowadzanie innowacyjnych i proekologicznych procesów technologicznych oraz rozwiązań technicznych: inwestycje w alternatywne źródła energii.
- - Poprawy jakości i konkurencyjności przetwarzanych i wprowadzanych do obrotu produktów rybnych: poprawę jakości zdrowotnej produktów wymaganej na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia; wdrożenie dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) lub dobrej praktyki higienicznej (GHP), o których mowa w przepisach o bezpieczeństwie żywności i żywienia; uzyskanie certyfikatu lub innego dokumentu poświadczającego, że produkty rybne posiadają szczególną jakość lub pochodzenie; otrzymanie produktu rybnego o zwiększonej wartości dodanej.
- - Utrzymania lub wzrostu poziomu zatrudnienia.
c) kwota limitu finansowego: w ramach środka 2.5 z uwzględnieniem nad kontraktacji wynosi 573 033 222 zł, według stanu na dzień 5 lipca br., czyli 121 502 872 złotych ponad dotychczasowy limit.